Com llegir un llibre: La guia definitiva per Mortimer Adler

Article Original:

Aquesta guia aprofundeix en com llegir un llibre mitjançant el marc clàssic proporcionat per Mortimer Adler.
Quan acabeu de llegir, tindreu un marc per llegir a diferents nivells que podeu aplicar de seguida.

Com aprenem a llegir

Segur que ja sabeu llegir un llibre. Us en van ensenyar a l’escola primària. Però sabeu llegir bé?

Hi ha una diferència entre llegir per comprendre i llegir per obtenir informació. Si sou com la majoria de la gent, probablement no heu pensat gaire en la manera de llegir. I com llegeixes fa una diferència massiva en com acumularàs el coneixement.

Molta gent confon saber el nom d’una cosa amb la comprensió. Tot i que és excel·lent per exercir la memòria, la regurgitació de fets, sense context i una comprensió sòlida, dona poc avantatge en el món real.

Un heurístic útil: qualsevol cosa fàcilment digerida és llegir per informar-se.

Penseu en el diari, realment esteu aprenent res de nou? Considereu l’escriptor el vostre superior a l’hora de conèixer la matèria? Probablement sigui que no. Això vol dir que esteu llegint per obtenir informació. Significa que és probable que repetiu una opinió que no és vostra com si haguéssiu fet el treball.

Així és com llegeix la majoria de la gent. Però la majoria de la gent no està aprenent res de nou. No us oferirà avantatges, ni us farà millorar la vostra feina ni us permetrà evitar problemes.

“Marcar un llibre és literalment una experiència de les vostres diferències o acords amb l’autor. És el màxim respecte que li pots pagar. ” – Edgar Allen Poe

L’aprenentatge d’alguna cosa que cal entendre requereix un treball mental. És incòmode. Si no et fa mal, no aprens. Heu de trobar escriptors que tinguin més coneixement sobre un tema concret que vosaltres mateixos. En reduir la bretxa entre l’autor i nosaltres, aconseguirem més intel·ligència.

Els quatre nivells de lectura

Mortimer Adler al seu llibre “Com llegir un llibre” identifica quatre nivells de lectura:
– Lectura elemental
– Lectura inspeccional
– Lectura analítica
– Lectura sintètica

Com llegeixes be determinat per Perquè llegeixes

L’objectiu de la lectura determina la manera de llegir. Llegir la darrera novel·la de Danielle Steel no és el mateix que llegir Plató. Si llegiu per entreteniment o informació, llegireu molt diferent (i probablement material diferent) que no pas llegint per augmentar la comprensió. Si bé moltes persones són capaços de llegir informació i entreteniment, poques milloren la seva capacitat de llegir per conèixer.

Abans de millorar les nostres habilitats lectores, hem de comprendre les diferències en els nivells de lectura. Es consideren nivells perquè no es pot passar a un nivell més alt sense entendre bé l’anterior, són acumulatius.

Lectura elemental

Aquest és el nivell de lectura que s’ensenya a les escoles elementals. Si llegiu aquest lloc web, ja sabeu com fer-ho

Lectura inspeccional

Ens han ensenyat que la reducció i la lectura superficial són dolentes per comprendre. No és necessàriament el cas. Utilitzar aquestes eines de manera efectiva pot augmentar la comprensió. La lectura d’inspecció ens permet examinar el model de l’autor i avaluar els mèrits d’una experiència de lectura més profunda.

Hi ha dos subtipus de lectura inspeccional:

Reducció sistemàtica: es pretén que sigui una revisió ràpida del llibre mitjançant la lectura del prefaci; estudiant la taula de continguts;  comprovant l’índex; i llegint la solapa interior. Això us ha de proporcionar coneixement suficient per comprendre els capítols del llibre, fonamentals per a l’argument de l’autor. Remireu aquí i allà, però mai amb més d’un paràgraf o dos. La reducció  us ajuda a arribar a un punt de decisió: mereix aquest llibre més del meu temps i atenció? Si no és així, el deixes a banda.

Lectura superficial: és quan just llegeixes. No penseu en l’argument, no mireu mes enllà, ni escriviu als marges. Si no enteneu alguna cosa, continueu. El que obteniu amb aquesta lectura ràpida us ajudarà més tard quan torneu enrere i feu més esforços a la lectura. Ara arribeu a un altre punt de decisió. Ara que coneixeu millor el contingut i l’estructura del llibre, voleu entendre’l?

La lectura d’inspecció us proporciona la essència de les coses. De vegades és tot el que volem o necessitem. Però de vegades volem més. De vegades volem entendre.

Lectura analítica

Francis Bacon va assenyalar una vegada: “alguns llibres són per tastar-ne, d’altres per empassar-se, i alguns per mastegar i digerir”.

Podeu pensar en la lectura analítica com fer-ho mastegant i digerint. Això es fer la feina. La lectura analítica és una lectura minuciosa.

Si la lectura inspeccional és la millor que podeu fer ràpidament, aquesta és la millor lectura que podeu fer en un moment donat.

Arribats a aquest punt, comenceu a pensar i a aprofundir en la feina necessària per comprendre el que es diu. Us recomano molt que utilitzeu les notes pels marges per conversar amb l’autor.

La lectura analítica inclou quatre regles:
– Classificar el llibre segons la classe i la matèria.
– Indicar de què tracta tot el llibre amb la màxima brevetat.
– Enumerar les seves parts principals en el seu ordre i relació i descriure aquestes parts tal com heu descrit el conjunt.
– Definir el problema o problemes que l’autor intenta resoldre.

Probablement notareu que, tot i que semblen força fàcils, comporten molta feina. Afortunadament, la lectura inspeccional que ja heu realitzat us serà útil.

Després d’una lectura analítica, entendreu el llibre i les opinions de l’autor. Però això no vol dir que entengueu el tema més ampli. Per fer-ho, cal utilitzar la lectura comparativa per sintetitzar coneixements de diversos llibres sobre un mateix tema.

Lectura sintètica

També es coneix com a lectura comparativa i representa la lectura més exigent i difícil de totes. La lectura sintètica implica llegir molts llibres sobre un mateix tema i comparar i contrastar idees, vocabulari i arguments.

Aquesta tasca es duu a terme identificant passatges rellevants, traduint la terminologia, emmarcant i ordenant les preguntes que necessiten respondre, definint els problemes i mantenint una conversa amb les respostes.

L’objectiu no és aconseguir una comprensió global de cap llibre en concret, sinó comprendre el tema i desenvolupar una profunda fluïdesa.

Es tracta d’identificar i emplenar els buits de coneixement.

Hi ha cinc passos per a la lectura sintètica:

Trobar els passatges rellevants: heu de trobar els llibres adequats i els passatges que siguin més rellevants per cobrir les vostres necessitats. Així doncs, el primer pas és una lectura inspeccional de totes les obres que heu identificat com a rellevants.

Portar l’autor als termes: en la lectura analítica, heu d’identificar les paraules clau i la manera d’utilitzar-les per l’autor. Això és bastant senzill. El procés es complica de immediat, ja que cada autor ha utilitzat termes i conceptes diferents per emmarcar el seu argument. Ara us interessa establir els termes. En lloc d’utilitzar el llenguatge de l’autor, heu d’utilitzar el vostre. En definitiva, es tracta d’un exercici de traducció i síntesi.

Obtenir les preguntes clares: en lloc de centrar-se en els problemes que intenta resoldre l’autor, us heu de centrar en les preguntes que voleu respondre. Així com també hem d’establir la nostra pròpia terminologia, també ho hem d’establir les nostres pròpies proposicions llençant llum sobre els nostres problemes als quals els autors proporcionen respostes. És important emmarcar les preguntes de manera que es puguin interpretar a tots o la majoria dels autors que proporcionen respostes. De vegades és possible que no obtinguem resposta a les nostres preguntes, perquè els autors poden no ser vistos com a preguntes.

Definició dels problemes: si us heu fet una pregunta clara per a la qual hi ha diverses respostes, s’ha definit un problema. Les respostes oposades, traduïdes en els vostres termes, s’han d’ordenar en relació una amb l’altra. Entendre múltiples perspectives dins d’un problema us ajuda a formar una opinió intel·ligent.

Anàlisi del debat: és presumptuós esperar que trobarem una única veritat no contestada a cap de les nostres preguntes. La nostra resposta és el conflicte entre respostes oposades. El valor és la discussió que teniu amb aquests autors. Ara podeu tenir una opinió informada.

Convertir-se en un lector exigent

Llegir consisteix a fer preguntes correctes en l’ordre correcte i buscar respostes.

Hi ha quatre preguntes principals a cada llibre
– :De què tracta aquest llibre?
– Què es diu amb detall i com?
– És cert aquest llibre en tot o en part?
– I llavors què?

***

Si tot això sembla un treball dur, teniu raó. La majoria de la gent no el farà. Això és el que us distingeix.

Deixa un comentari