Homenatge a Catalunya

Homenantge a Catalunya

Aquest va ser el primer llibre d’Orwell que em vaig llegir. Homenatge a Catalunya es considerat com un dels més grans exercicis d’objectivitat periodística que s’han realitzat, i la seva visió històrica sobre la guerra civil espanyola no ha estat posada mai en tela de judici.

Ell mateix escrivia en una de les seves pàgines “Compte amb la meva parcialitat, els meus errors factuals i la deformació que inevitablement produeix el que jo només hagi pogut veure una part dels fets. Però compte també amb el mateix al llegir qualsevol altre llibre sobre aquest període de la guerra espanyola”.

D’Homenatge a Catalunya s’han fet moltes edicions i adaptacions, destacar també la versió en Còmic d’editorial Debate del 2019.

Just aquests dies (1 i 2 de Juliol) es celebra el Dia Orwell, amb xerrades i altres activitats, impulsat des de 2013 per de DiaOrwell, el Pen Català i la Orwell Foundation que amb la “col·laboració amb el CCCB, pretén reivindicar la vigència del llegat d’Orwell com a periodista i, sobretot, com a pensador crític, i actualitzar-ne el missatge a través de veus contemporànies que també lluiten contra els dogmatismes, els autoritarismes i a favor de la llibertat d’expressió.”

Orwell que continua avui essent un exemple de periodisme independent i anti totalitarisme, escrivia a Tribune el 4 de febrer de 1944:

“El que de veritat fa por de el totalitarisme no és que cometi ‘atrocitats’ sinó que ataca el concepte de veritat objectiva: pretén controlar tant el passat com el futur”.

Podeu trobar aquest i alguns altres articles complerts d’en Orwell en aquest enllaç de “Letras Libres“.

I donat que cada cop esdevenen menys ciència-ficció i continuen lamentablement tan vigents, aviat procurarem parlar des seus altres llibres, (“1984“, “La rebel·lió dels animals” ).

Mentrestant, podeu fer un cop d’ull al comentaris al respecte del seu “La política i el llenguatge anglès“, una joia de lucidesa on Orwell denuncia la pràctiques que degraden la qualitat del llenguatge, ja sigui escrit o parlat, en els camps del periodisme i la política i dona uns quants consells al respecte.

I també algunes altres cites seves més pel nostre blog.

Deixa un comentari