Sèneca

Eng
Seneca

Lucius Anneus Seneca, conegut com a Sèneca o Sèneca el Jove (Corduba, la actual Còrdova 4 a.C. – Roma, 65) va ser un escriptor, filòsof, polític i dramaturg, en aquest no grec sinó romà.

Va governar de facto l’Imperi Romà durant 8 anys com a tutor de Neró i segons el propi emperador Trajà aquests anys destacarien per ser un dels períodes de “millor i més just govern de tota l’època imperial”.

Admirat per molts dels intel·lectuals i pensadors occidentals, les seves afirmacions sobre la igualtat de totes les persones, la propugnació d’una vida sòbria i moderada com a forma de trobar la felicitat, no poden ser considerades originals però sí son cabdals per fer assequibles i populars moltes de les idees de la filosofia grega, i avui encara segueix sorprenent la vigència de moltes de les seves idees.

Algunes cites:

“Si veiem algú tirant els diners, l’anomenem boig. Això ens molesta, en part, perquè els diners tenen valor. Deixar-los perdre sembla boig. I no obstant això veiem que els altres i nosaltres mateixos rebutgem cosa molt més valuosa tots els dies: el temps.”

“Dir el que sentim. Sentir el que diem. Concordar les paraules amb la vida”

“Algunes vegades fins i tot viure és un acte de coratge”

“A alguns se’ls considera grans perquè també es compta el pedestal”

“Admira a qui ho intenta, encara que fracassi”

“El primer art que han d’aprendre els que aspiren a el poder és el de ser capaços de suportar l’odi”

“No hi ha cap geni sense un toc de demència”

“Prefereixo molestar amb la veritat que complaure amb adulacions”

“Quan un veler no sap a quin port es dirigeix, cap vent és l’adequat”

Més sobre Sèneca

Deixa un comentari