Dona al punt zero

Dona al punt zero

“Dona al punt zero” de Nawal El Saadawi, l’escriptora i psicòloga egípcia que ens va deixar el 21 de Març d’aquest any (2021).

Activista social i feminista, la novel·la l’escriu a partir d’una historia real, la biografia de Firdaus (Paradís, en àrab), una prostituta sentenciada a morir a la forca per haver assassinat el seu proxeneta i a la que va conèixer quan visitar la presó de dones de Qanatir al nord d’El Caire.

No espero res. No vull res. No temo res. És per això que sóc lliure. Perquè, a mesura que va passant tota la vida, tot allò que desitgem, les nostres esperances i els nostres temors, és tot allò que ens sotmet.

Vista com a polèmica i perillosa Saadawi va ser empresonada pel govern egipci, i ha rebut amenaces de mort dels islamistes.

La seva postura i la seva lluita per la igualtat i contra la violència emparada en la tradició o la religió ha quedat patent a la seva obra, tota en àrab, i traduïda a més de 40 idiomes, així com a les entrevistes que ha concedit:

… Totes les religions són repressives? Totes: el cristianisme, l’islamisme i el judaisme, les tres religions monoteistes que dominen al món, són un sistema masclista, racista, militar i fanàtic que oprimeix particularment a les dones i als pobres. […] En l’àmbit sol dels drets de les dones ha hagut regressió. Fa mig segle, a la Facultat de Medicina ningú portava vel. Ara el 90% de les dones es cobreix el cap …

(Entrevista complerta al País Semanal del 26 d’abril del 2017)

Bona part del feminisme considera que la discussió sobre el vel sí o vel no, no hauria de ser tema de debat sinó que hauria de ser una decisió personal, i que el feminisme va de llibertat i no de moral,… (“Lo que el velo esconde“).

Nawal era molt clara i contundent al respecte:

El vel va començar en el judaisme i el cristianisme. Era el càstig a Eva per haver accedit al coneixement, menjant de l’arbre de la ciència. El vel simbolitzava el tall del cap. Aquest és el problema: converteix les dones en cossos sense cap. En el cristianisme, com més devota era una dona, més es cobria. Penseu en les monges. L’islam el va heretar. De manera que no es pot ser feminista i aprovar l’ús del vel. Aquí no hi ha llibertat d’elecció, admetre’l és acceptar l’esclavitud.

Nawal, no se si en va arribar a ser-ne conscient, però avui dia, algunes de les etiquetes més cercades al seleccionar vídeos pornogràfics a les webs especialitzades de Internet” son “No face”, “Girl no face”, “Faceless”,… sexe explícit, però cuidant que apareguin sols cossos,… sense cap.

Nawal Saadawi

La dignitat té molt a veure amb poder pagar les teves despeses

Deixa un comentari