Antropocè: l’època humana

Eng

La història de la Terra es divideix en diferents eres geològiques : ara estem a l’Holocè i, dins d’aquesta era geològica, l’Antropocè seria, segons la proposta d’un gran nombre de científics, la més recent de les seves etapes.
Una nova era geològica, encara no aprovada per la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS), que posa el focus en com l’activitat humana ha influït en el planeta i en el gran impacte de l’ésser humà sobre els processos globals, sobretot des de la primera Revolució Industrial.

El concepte es que els canvis mediambientals ja no depenen en gran mesura de les forces naturals, sinó de l’acció humana, i que el nostre pas pel planeta Terra està sent catastròfic.

Partint d’aquesta idea, els cineastes canadencs Jennifer Baichwal i Nicholas de Pencier, junt amb el fotògraf també canadenc Edward Burtynsky, van emprendre el projecte artístic col·laboratiu The Anthropocene Project. El resultat és un documental, unes exposicions artístiques i un llibre.

Com Elena Bellido i Gloria Jimenez ens expliquen al article The Anthropocene Project: cuando el arte nos advierte de que estamos destruyendo el planeta:

Els creadors li han donat veu des de l’art a una teoria científica demolidora que mereixia ser transmesa a el gran públic.

Necessitem una comunicació creativa que s’imposi al discurs del mercat. Aquesta és una de les tasques principals de l’artivisme. Concebut com una nova manera de fer art compromès amb la realitat, l’artivisme busca espais discursius no convencionals, com la ciutat o les noves tecnologies, amb l’objectiu d’entaular una conversa directa amb el ciutadà. Es tracta de fer-li veure què hi ha darrere del que li estan explicant, i de fer-lo reflexionar sobre les alternatives. Perquè com afirmen Alat-Vico, Jivkova-Semova i Bailey, -la força de l’artivisme no rau simplement en la seva avantguarda estètica, sinó en el seu poder revulsiu per assenyalar la injustícia, la desigualtat o el buit en el desenvolupament humà-”.

El documental Anthropocene: The Human Epoch viatja per sis continents i vint països i explica els efectes de l’ésser humà al nostre planeta i els danys i conseqüències que aquest patirà.

No deixeu de visitar la selecció de pel·lícules relacionades amb l’Art de 3Peusdegat

Deixa un comentari