M.A.S.H.

Mash

M.A.S.H. Mobile Army Surgical Hospital (Hospital Mòbil Quirúrgic de l’Exèrcit) una comèdia furibundament antibèl·lica que, encara que ambientada a la guerra de Corea, era una clara crítica a la participació americana al Vietnam. Amb un humor intel·ligent i cruel, ridiculitzava a l’autoritat i satiritzava la ètica de l’exèrcit enfrontant les regles escrites, el que “se suposa que hauria de ser”, a la pràctica real.

L’origen de M.A.S.H. va ser Una novel·la sobre tres metges de l’exèrcit, del cirurgià militar Richard Hooker, localitzada a la guerra de Corea, i va estrenar-se (Gener 1970) al punt àlgid de la guerra de Vietnam, en un moment en què gran part de la població estava en contra de la participació d’Estats Units en la guerra.

Robert Altman, el director, va pujar el to narratiu fins a l’extrem: «El tipus d’humor i les bromes a M.A.S.H. eren grolleres, estava carregada d’acudits sexistes i escatològics, era un humor de molt mal gust. Però la nostra actitud era que no hi havia res més obscè i escatològic que la destrucció d’aquests joves. Quin sentit tenia curar-los quan els anaven a enviar a morir en altres guerres? ». En un primer visionat els directius de la Fox van quedar horroritzats pel seu humor negre, es pretenien efectuar més de 30 talls, però després d’uns afegits mínims i una excel·lent recepció a la seva preestrena, definitivament va sortir a la llum sense modificacions convertint-se en un rotund èxit de taquilla. Havia costat tres milions de dòlars i va recaptar 37.

M.A.S.H.

Els diàlegs es superposaven per generar un estat de permanent confusió, que era propici per la comèdia i per el retrat despietat d’aquest món sense sentit en el qual la mort es barrejava amb l’altivesa dels comandaments militars, l’escassetat de recursos mèdics, la paranoia del tancament i la por al que vindria en el retorn al camp de batalla.

La cinta va guanyar la Palma d’Or a Cannes i l’Oscar a la millor guió adaptat de 1970 i va donar origen a una aclamada sèrie de TV, que va eclipsar la pel·lícula i que va estar en pantalla durant 11 anys convertint-se en tot un clàssic. El seu ultimo episodi va batre tots els rècords d’audiència (125 milions d’espectadors)

M.A.S.H. la sèrie, va ser pionera en detalls com ser la primera emissió de televisió on es va escoltar l’insult “són of a bitch” (fill de puta), i la primera a parlar dels horrors de la guerra amb humor àcid.

Marcos Díaz Martín publicaba al nº 12 de la Revista Comunicación un excel·lent treball sobre el Contingut ideològic i el militarisme a Mash.

Visiteu els “posts” d’altres Pelis a Fons de 3peusdegat.

Deixa un comentari