El mito de la belleza

El mito de la belleza
Eng

“El mito de la belleza: com s’utilitzen les imatges de la bellesa contra les dones

La premissa del llibre, publicat al 1990, és que, mentre el poder i la prominència social de les dones han augmentat, la pressió que senten per assumir estàndards socials poc realistes de bellesa física també ha crescut fortament a causa de les influències comercials en els mitjans de comunicació.

Wolf deixa a banda la polémica de si la bellesa és objectiva i independent de qualsevol mirada,( veure “La Belleza” de Roger Scruton) o bé es subjectiva, i està en el cervell del receptor,(veure “Historia de la Belleza” d’Umberto Eco), i planteja que existeix un “Requisit de bellesa professional” (RBP) que cal combatre.

Al llibre planteja l’existència d’una relació perversa entre l’alliberament femení, l’avanç de les dones i l’exigència d’ideals de bellesa cada vegada més impossibles. També indica que el mite de la bellesa funciona en l’actualitat com un dispositiu per mantenir a les dones en el lloc subordinat que havien ocupat durant segles. El perill més gran és que danya la seva part més sensible: l’autoestima, per la qual cosa les converteix en persones febles i insegures ja que les dones occidentals viuen sota la pressió constant d’ajustar-se a un concepte idealitzat de bellesa creat per la societat moderna.

No té res de dolent maquillar-se, ni voler passar un any o deu empolainant-se. El problema és quan això es torna el requisit per a ser acceptada socialment, per obtenir o mantenir una feina. Si seguim a Wolf, el “ RBP ” s’alimenta de les inseguretats de les dones i les manté material i psicològicament pobres. És llavors quan els rituals de “bellesa” es tornen condemnables.

No vos perdeu “20 disparates que las mujeres hemos sufrido en nombre de la belleza” des de “CulturaInquieta“.

Deixa un comentari