The Night Life of Trees

Eng
The night life of trees

“The Night Life of Trees” (La vida nocturna dels arbres). Els artistes de la comunitat indígena Gond al centre de l’Índia tenen una relació especial amb els arbres. Els arbres són per ells una connexió quotidiana amb el món natural, i la creença de que els arbres estan ocupats durant el dia proporcionant menjar i refugi a humans i animals, i només a la nit, quan acaben les seves funcions diürnes, són lliures de revelar el seu veritable esperit, va servir d’eix central per un llibre que presentés la visió dels arbres dels Gond.

La vida nocturna dels arbres està plena de visions d’arbres intricadament dibuixades per tres dels millors artistes de la tribu Gond. El reconegut crític d’art John Berger el va anomenar “un llibre on el rossinyol canta fins al matí …”.

John Berger va ser una figura inspiradora per a Tara books molt abans fins i tot d’existir com a editorial de la mà de Gita Wolf, la seva creadora. “Va ser d’ell que vam aprendre a mirar i pensar l’art d’una manera que ningú ens havia ensenyat abans. Com a joves feministes, les seves idees es van convertir en una mena de fonament, un lloc des del qual era possible partir i mirar les coses d’una altra manera.”

Quan es va crear Tara, fa vint-i-dos anys, […] ens va inspirar com Berger va forjar el seu propi camí amb una gran integritat; i admirava la seva capacitat per transmetre idees complexes de manera senzilla i sense pretensions […] el més important que vam aprendre d’ell va ser una manera de connectar: ​​estètica amb política, forma amb contingut, art amb treball,...“. (Making connections: A tribute to John Berger)

Cadascun dels exemplars del llibre està serigrafiat, enquadernat i numerat a mà per Tara Books a Chennai. El procés d’impressió consisteix en capes de colors de manera seqüencial, amb cada capa tirada a través d’una serigrafia per crear el que s’anomena impressió. Una sola còpia del llibre es compon d’unes 83-85 impressions, que es creen amb minuciosa cura.

Els llibres, fets a mà també són llibres d’artistes, però en lloc de crear un petit nombre de llibres cars, Tara books va optar, de manera deliberada, per publicar un nombre més gran de llibres de preus modestos. “Hem creat un equip d’artesans que fabriquen aquests llibres en un nombre més gran, i aquesta escala de producció els fa assequibles per a un grup més ampli de lectors. L’equilibri que ens esforcem per aconseguir, en termes d’escalabilitat, és mantenir intacte l’aspecte artesanal, garantir salaris justos i mantenir el preu en un nivell que sigui gratificant tant per al fabricant com per al comprador.

La dissenyadora del llibre, Rathna Ramanathan,(Res és impossible: disseny i producció sostenibles) va treure la idea del títol per suggerir la impressió del llibre en paper negre, per evocar la sensació del bosc a la nit.

La primera edició de La vida nocturna dels arbres es va publicar el 2007, amb una tirada de 1.000 exemplars, i ara 2021, arriba a la seva 15a edició en anglès (37.000 exemplars), juntament amb les 33 edicions del llibre publicades en 8 idiomes. (En total més de 120.000 copies).

Tara Books és una editorial independent creada el 1994 per Gita Wolf que es defineix com un col·lectiu d’escriptors, dissenyadors i artesans del llibre que afavoreixen un mode de funcionament no jeràrquic, informat pel feminisme i altres moviments per la justícia social, i on el disseny és una part integral dels seus llibres.

Els seus projectes reuneixen estètica i política, no només en el sentit de fer un manifest polític, sinó de crear llibres il·lustrats ben dissenyats que tinguin un punt didàctic.

Periòdicament organitzen exposicions, relacionades amb els temes que exploren i amplien els seus llibres, com una part important del treball cultural que realitzen. Al mateix temps ofereixen gravats, targetes i articles de papereria com una manera de proporcionar una font d’ingressos addicional per a ells mateixos i els seus artistes i artesans.

Mirant cap al futur

Com va dir William McDonough, “el disseny és el primer senyal de la intenció humana”. Com a dissenyadors i productors de contingut, tenim l’obligació de preguntar-nos abans de produir més coses per publicar al món. Quines són les nostres intencions? Quins valors volem propagar? Quin món deixem com a llegat per a les generacions futures? El model de Tara Books dóna veu a les històries d’un poble marginat, es basa en el talent, els materials i els processos de producció locals, i no és la producció d’una corporació anònima sinó d’un col·lectiu d’individus que treballen junts. Aquesta és una pràctica que val la pena mantenir per a les generacions presents i future
s.

Més sobre John Berger a 3Peusdegat

Més sobre el llibre i Tara Books

Deixa un comentari