Drawing a Tree – Bruno Munari

Eng
Drawing a tree

“Quan dibuixis un arbre, recorda sempre que cada branca és més prima que l’anterior. També tingues en compte que el tronc es divideix en dues branques, després aquestes branques es parteixen en dues, després aquestes en dues més, i així successivament. fins que tinguis un arbre complet, ja sigui recte, ondulat, corbat cap amunt, corbat cap avall o inclinat cap als costats pel vent”.

Coneixia el llibre de Bruno Munari, però no hagués estat capaç de fer-ne una ressenya tan profunda com la que ha realitzat Maria Popova a The Marginalian de la qual us deixo algunes reflexions per animar-vos a llegir-la complerta:

“…
Inspirada a l’estudi esquemàtic de Leonardo da Vinci sobre el creixement dels arbres, aquesta obra mestra és una obra de poesia visual i filosofia existencial amb l’aparença d’una guia de dibuix.

Munari dibuixa l’arbre com a versions del patró fractal adaptades als seus desafiaments quotidians.

Basant-se en la llarga tradició humana de veure’ns nosaltres mateixos als arbres, Munari ofereix un tendre recordatori que els arbres, com nosaltres, prenen la seva forma i esculpeixen el seu caràcter individual en l’acte de curar-se del dolor.

A la “xarxa de nervis” d’una fulla de roure, hi troba una miniatura del patró de ramificació de tot l’arbre.

(Aquesta semblança, és clar, és el que expliquen els fractals: la fulla a la punta de la branca al costat del tronc és només l’extensió més fina de l’estructura fractal).

Exactament dos segles després que William Blake emetés la seva ardent acusació de manca d’atenció i entumiment de la vida: “L’arbre que fa plorar d’alegria a alguns és als ulls dels altres només una cosa verda que s’interposa en el camí … Com un home és, així es veu “. El que sorgeix de les pàgines del petit i generós llibre de Munari és una invitació a mirar les coses verdes de manera més íntima com a camp d’entrenament per estimar el món i la diversitat amb més alegria.
…”

No deixeu de visitar la secció de “Llibres Verds” de 3 Peus de Gat ni aquest enllaç per accedir a més informació sobre Bruno Munari.

Deixa un comentari