Josep

Josep és una pel·lícula d’animació dirigida pel ninotaire Aurélien Froment «Aurel» i estrenada l’any 2020 que va guanyar el premi Cèsar al millor film d’animació en la seva 46a edició.

Narra la vida del dibuixant i revolucionari Josep Bartolí durant la Guerra Civil espanyola, el seu exili després de la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb la pintora mexicana Frida Kahlo.
El film nasqué de la fascinació d’Aurel per les il·lustracions de Josep Bartolí al llibre La retirada: éxodo y exilio de los republicanos españoles.

Josep dibuixava la vida als camps, no per fer de testimoni fotogràfic, sinó per a sobreviure. La meva tesi és que Bartolí dibuixava perquè necessitava dibuixar.” – Aurélien Fromen-

Bartolí va va lluitar defenent la república, va haver de marxar a l’exili i després de recórrer 7 camps de concentració francesos entre ells Argeles i Rivesaltes, i ser deportat a Dachau pels nazis d’on va poder fugir, es va instal·lar a Mèxic on va publicar “Camps de concentració”.

Uns anys més tard coneixeria Frida Kahlo en un hospital de Manhattan, amb qui va mantenir una relació que va mantenir en secret fins i tot després de la mort d’ella.

Un col·leccionista americà, a l’abril del 2015, va pagar 136.000 dòlars en una subhasta per les vint-i-cinc cartes d’amor que Frida Kahlo li va adreçar i que venien signades per “Mara”, abreviatura de “Maravillosa” com ell l’anomenava. (“La carta d’amor més bonica del món”).


“Bartolí, anoche sentía como si muchas alas me acariciaran toda, como si en las yemas de tus dedos hubiera bocas que me besaran la piel.
Los átomos de mi cuerpo son los tuyos y vibran juntos para querernos.
…”

Segons Frida ell li donava una classe d’amor que no havia experimentat abans. Era apassionat, carnal, però també tendre.

Més info a “Las cartas inéditas de Frida Kahlo a su amante Josep Bartolí” a Cultura Inquieta, “Gran exposició de Josep Bartolí al Memorial del Camp de Ribesaltes“, i aquí la biografia de’n Josep Bartolí a Enciclopèdia catalana.

1 comentari a “Josep”

  1. bon dia,

    Des de fa anys estic fent un arxiu de cinema i el motiu d’aquest correu es per demanar-vos si de la pel·lícula Josep es va imprimir algun dossier de premsa i si es aixi si seria possible poder-lo tenir.

    Moltes gracies

    Respon

Deixa un comentari