La Anarquía explicada a los niños

«Que el llibre sigui el teu millor amic, el teu conseller, la teva guia. Mai en sabrem prou. Qui afegeix Ciència, afegeix Anarquia. Investiga per tu mateix.» José Antonio Emmanuel.

José Antonio Emmanuel, malagueny, mestre i filantrop anarquista, cosí germà de Pablo Ruiz Picasso, José Antonio Emmanuel és un dels diversos àlies del pedagog José Ruíz Rodríguez.

A principis dels anys trenta, després de la proclamació de la II República, Max Bembo (pseudònim amb què va signar l’assaig La mala vida a Barcelona: Anormalitat, misèria i vici) deixa pas José Antonio Emmanuel, que va col·laborar amb el Comitè Internacional d’Escoles per tal de fomentar les escoles racionalistes.

Paral·lelament, va promoure la Biblioteca Anarquista Internacional (BA I.), una petita editorial amb seu al carrer Montserrat de Barcelona, ​​responsable de la col·lecció «Biblioteca Internacional», que va comptar amb onze títols publicats en només dos anys. Eren petites obres de propaganda ideològica que costaven vint cèntims i que explicaven conceptes com l’organització del proletariat, l’acció sindical o l’anarquia.

La promoció lectora va tenir un fort protagonisme dins de les polítiques culturals de la II República. En aquest escenari, diverses editorials i impremtes vinculades al moviment llibertari van tenir un paper fonamental en la difusió dels nous discursos emancipadors.

Aquest fullet, publicat el 1931 per l’editorial barcelonina Biblioteca Anarquista Internacional (BA I.), va ser escrit per José Antonio Emmanuel, impulsor, entre altres projectes, de les escoles per a nenes i nens desemparats, amb l’objectiu de treure a la infància de la ignorància i emancipar-la del poder obscurantista de l´Església catòlica.

Hi tracta de transmetre a les filles i fills de les famílies obreres una explicació senzilla dels postulats llibertaris i com portar-los a la pràctica. Aquesta edició, fidel al text original de l’autor, compta amb les il·lustracions realitzades per Fàbrica d’Estampes per a l’edició argentina de 2017. Cadascun dels postulats àcrates va acompanyat d’un gravat, que aconsegueix transmetre, de manera senzilla, la bellesa de aquest món que es pretén construir.

Encara que el títol indiqui el contrari, L’anarquia explicada als nens apel·la a lectors de totes les edats amb la voluntat de promoure una educació llibertària, en què es desterri tot fanatisme i opressió. S’hi reivindica una societat on nenes i nens creixin lliures i inspirada en valors com el suport mutu, la igualtat entre individus, l’amor universal o la solidaritat humana. Més enllà del valor bibliogràfic, aquesta obra és una invitació a raonar lliurement, un pont per acostar-se a l’ideari anarquista. En el context polític actual, abocar-se a fer l’exercici de memòria històrica, rescatant de l’oblit textos i experiències valuoses, cobra un sentit indiscutible.

Podeu accedir al text complert a la web de la Biblioteca Anarquista.

Deixa un comentari