Francesc Ferrer i Guardia

Escola Moderna

No es possible parlar de pensament crític i pedagogia sense tenir un pensament per en Francesc Ferrer i Guardia.

Nascut a Alella al 1859, pedagog i lliurepensador, influenciat per les idees anarquistes, va fundar  la Escola Moderna, projecte educatiu laic, mixta i democràtic, amb l’intenció d’educar a la classe treballadora d’una manera racionalista secular i no coercitiva” .

“Els nens i les nenes tindran una insòlita llibertat, es realitzaran exercicis, jocs i esplais a l’aire lliure, s’insistirà en l’equilibri amb l’entorn natural i amb el medi, en la higiene personal i social, desapareixeran els exàmens i els premis i els càstigs. Es fa especial atenció al tema de l’ensenyament de la higiene i a la cura de la salut. Els alumnes visitaran centres de treball -les fàbriques tèxtils de Sabadell, especialment- i faran excursions d’exploració. Les redaccions i els comentaris d’aquestes vivències per part dels seus mateixos protagonistes es convertiran en un dels eixos de l’aprenentatge. I això es farà extensiu a les famílies dels alumnes, mitjançant l’organització de conferències i xerrades dominicals.”

Francesc Ferrer i Guardia

Podeu revisar l’importància de l’escola moderna per la pedagogia en aquest enllaç

Condemnat per rebel·lió en un judici sense garanties com a instigador de la Setmana Tràgica, fou afusellat  el 13 d’octubre de 1909 malgrat les queixes i l’indignació internacional. (Màxim Gorki, Anatole France, H. G. Wells, Conan Doyle, Georges Bernard Shaw o Kropotkin entre d’altres van intercedir davant del govern espanyol sense èxit).

Al 1911, es va erigir una estàtua en la seva memòria a Brussel·les, malgrat les queixes i l’indignació del govern espanyol, podeu seguir les aventures de l’estàtua en aquest enllaç. A Barcelona, les forces politiques conservadores van aconseguir retardar fins el 1990 el poder disposar d’un monument en record del pedagog

La seva biografia detallada en el enllaç de la fundació que porta el seu nom.

Per aprofundir una mica mes en la seva figura i la seva obra, dos documentals:

Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat (Agustí Corominas i Casals, 2004) – en català.

i “Viva la escuela moderna” un documental de Televisió espanyola en castellà

Deixa un comentari