El Árbol

El árbol - John Fowles

“El Árbol” d’en John Fowles, el novelista autor entre altres de “El Coleccionista” i “La mujer del teniente francés“, un dels pocs assajos que va escriure i que és també una reflexió enormement provocativa sobre la connexió entre la creativitat humana i la natura, a més d’un poderós argument contra la censura i a favor de la conservació de la natura salvatge.

Algunes cites del llibre:

“… l’home és una criatura altament cobdiciosa, que sembla haver-se deixat rentar el cervell en la majoria de les societats modernes per creure que l’acte d’adquirir alguna cosa és molt més plaent que el fet d’haver-ho adquirit”

“En definitiva, a classificar i posar ordre … fins i tot el saber més bàsic dels noms i les rutines de les flors o dels arbres inicia aquest procés de diferenciació o individualització, i ens aparta un pas més del significat de realitat absoluta per empènyer-nos cap al antropocentrisme. És a dir, actua com un equivalent mental del visor d’una càmera. Destrueix o coarta la possibilitat de veure-ho tot, de aprehendre’l tot i descobrir-ho tot. I aquest és l’amarg fruit de l’arbre de el coneixement”.

“El bosc pot semblar inservible com a entorn real en una època que ha perdut tota la fe en donzelles, dracs i castells màgics … recepta bàsica (que barreja perill, erotisme i recerca) descoberta pels primers escriptors medievals”.

“Cap religió és l’única religió, cap església és l’església veritable”.

“Hi ha sens dubte alguna cosa eròtica en ells, com n’hi ha en tots els llocs en què és possible aïllar-se i amagar-se. Els boscos són en si mateixos espais molt sensuals”

Ell mateix va resumir la seva infància en una sola frase: “Porto tractant d’escapar d’ella des de llavors”.

Més sobre en Fowles i “El Árbol” a Goodreads, i més sobre llibres relacionats amb la natura a la secció “Llibres Verds

Deixa un comentari