El Mesías de las plantas

Eng

“El mesías de las plantas”. Aventures a la recerca de les espècies més extraordinàries del món. Carlos Magdalena, horticultor botànic autodidacta, responsable dels hivernacles del viver tropical del Real Jardí Botànic de Kew, dedicat a salvar i conservar plantes en perill d’extinció.

Una de les històries extraordinàries relatades per Magdalena en el seu llibre és la de la planta cafè marró, Ramosmania rodriguesii, nativa de l’illa Rodrigues a l’oceà Índic.

“Em va enganxar la història d’aquesta planta perquè em va semblar molt trist”, ha assenyalat Magdalena.

Per molt temps, es va pensar que la planta estava extinta fins que un nen va trobar un exemplar únic a 1979.
Durant més de 20 anys els científics van intentar sense èxit que la planta donés fruit. Només aconseguien obtenir noves plantes per reproducció clonal, prenent esqueixos o branques i arrelant-les.

“No obstant això, quan reprodueixes de manera clonal no tens dues plantes, tens la mateixa planta partida en dos, no hi ha reproducció sexual i canvi genètic”. La planta era coneguda com “el mort vivent”, perquè “estava viva però la seva espècie estava morta” ja que no podia reproduir-se en forma natural.

Magdalena va aconseguir després d’un treball de diversos anys obtenir fruits i llavors de la elusiva Ramosmania rodriguesii.
“Vaig investigar quants dies duraven les flors de les plantes clonades, el pol·len, mirava tots els dies com es desenvolupava la planta”, recorda.

“Em vaig adonar que en unes certes condicions, amb més sol i calor en els últims dos o tres dies del que era el cicle de florida, semblava que la part femenina de la planta s’obria una mica i tenia receptivitat”.
Després d’obtenir llavors Magdalena va estudiar tres anys el creixement de la planta fins a aconseguir plantes mascle i femella, i assegurar la reproducció natural.

“Una mica la lliçó d’aquesta planta és mai tirar la tovallola”, va assenyalar Magdalena.
“Havien dit ‘queda una planta i ja no hi ha res a fer, millor ens oblidem d’això’. Però mentre hi hagi vida hi ha esperança”.

Aquí una entrevista a en Carlos Magdalena a BBC news parlant del seu treball i més informació sobre llibres relacionats amb el món vegetal a la secció de llibres verds de 3peusdegat.

Deixa un comentari