Cròniques Colonials

Cròniques colonias

Cròniques Colonials va ser el meu primer llibre “recull d’articles” d’en Manuel de Pedrolo, però no el primer llibre seu que vaig llegir, i no recordo quin va ser el seu meu primer llibre, però si puc dir que no va ser el  “Mecanoscrit”.

A mi ningú em va parlar d’en Pedrolo, però de vegades un es troba amb la gent adient en el moment oportú.

Cròniques colonials (El Llamp, 1982) es un dels  reculls d’articles publicats per en Manuel de Pedrolo al Diario de Barcelona i al diari Avui durant els anys 80, i que encara segueixen, sense envellir en la seva essència , plenament vigents.

El 26 de Juny de 1990 ens va deixar, aquest any n’ha fet 20, i ens cal que segueixi mes viu que mai. Si algú ho dubta pot començar per revisar aquest, o qualsevol altres dels reculls d’articles seus que s’han publicat al llarg del temps.

Cròniques,(2007)  d’Edicions el Jonc, és una reedició conjunta de Cròniques colonials  i Cròniques d’una ocupació  (La Llar del Llibre, 1989).

Un altre llibre recull d’articles, una mica mes antic,  és A casa amb papers falsos (Edicions 62, 1981), i Edicions el Jonc va publicar l’any 2000 el llibre Cal protestar fins i tot quan no serveix de res, amb l’intenció de fer front a, com ens recordava en Ricard Biel, “…l’estratègia institucional d’enterrar intencionadament les obres més combatives d’un dels autors més prolífics de la literatura catalana contemporània…” (120 títols de diferents generes).

Per saber-ne una mica mes:

“… Pedrolo molestava per l’amplitud de temes tractats i per la transgressió constant que feia de formes, gèneres i temes”. I, és clar, també molestava la seva actitud política, que va ser d’una coherència exemplar, esdevenint Pedrolo “un ésser estrany que s’havia de tolerar, a acusa de l’èxit de les seves obres”.
https://www.llibertat.cat/2013/06/pedrolo-independentista-i-d-esquerres-22180

“…com és que ens vam llicenciar en filologia catalana sense haver parlat mai, ni un sol dia, a classe de l’obra de Pedrolo? Com és que d’un llegat de més de 120 obres de tots els gèneres, només se’n coneix popularment una?…”
Llansana Rosich, M. «Manuel De Pedrolo: Un intel·lectual a la trinxera de l’independentisme». Eines Per a l’esquerra Nacional, Núm. 33, 1, p. 102-9, . (PDF)

Fundació Pedrolo

Deixa un comentari