Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya,Verds

Llibre Vermell

Obra cridada a ser una nova referència per a qualsevol persona interessada amb la conservació de la natura al nostre país.

Fins ara s’ha parat més atenció a inventariar i analitzar l’estat de les poblacions d’animals, i entre aquests, les dels més vistosos i atractius per la gent en general, que no pas les de les de plantes, malgrat que aquestes, tal com diu Josep Vigo al pròleg del llibre, són “els components més importants de la majoria de sistemes naturals”. Aquest llibre conté una gran quantitat d’informació fruit de molts anys de feina bàsicament de camp, però també de revisió, anàlisi i recerca. El llibre té una llarga introducció on es descriu la metodologia emprada i després passa a descriure tots els tàxons endèmics de Catalunya i tots els no endèmics amb problemes de conservació. Per a cada un d’ells s’inclou una fotografia de la planta en estat natural, una altra procedent d’herbari i/o una il·lustració i un mapa de distribució tipus atles.

El text té els següents apartats: el nom llatí amb totes les referències, classificació de la IUCN, descripció, nombre cromosòmic, fenologia, distribució, hàbitat, estat de conservació (població, factors de risc i mesures de conservació), protecció legal, observacions i bibliografia. Al final del llibre hi ha un capítol d’anàlisi i avaluació general de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades, un de bibliografia i uns annexos de caràcter pràctic (la llista vermella de la flora vascular de Catalunya, taula sintètica dels tàxons protegits, importància dels jardins botànics en la conservació, plantes medicinals i glossari). A banda dels tres autors principals, més de 120 experts han col·laborat aportant dades per aquest llibre.

Qui vulgui conèixer millor la nostra Flora pot consultar el catàleg en línia de Flora Catalana, una associació, sense ànim de lucre, que organitza el treball voluntari de persones que estimen la natura, amb la finalitat de recollir informació, tant de caire botànic com etnobotànic, relacionada amb la flora de Catalunya.

Un llibre vermell, però tant verd com els de la nostre secció de Llibres Verds.

Deixa un comentari