David Graeber

David Graeber

David Graeber, doctor en antropologia i activista anarquista nord-americà, considerat per a alguns líder del moviment Occupy Wall Street va morir sobtadament al Setembre de 2020 amb 59 anys.

Professor de la London School of Economics, va ser expulsat de Yale i rebutjat per totes les universitats del seu país per declarar-se anarquista. El seu pare, Kenneth, va lluitar en les Brigades Internacionals a la Guerra Civil Espanyola, participant així en la Revolució popular iniciada el juliol del 1936 a Barcelona i acabada en els Fets de Maig del 37, li va regalar als 16 l'”Homenatge a Catalunya” d’en George Orwell i per a ell, l’anarquisme, és un moviment de poblacions i organitzacions, de caràcter ètic i pràctic.

El títol del seu llibre, “Som el 99%”, es la frase acollida com una consigna unificadora pel moviment Occupy Wall Street. Segons el Wall Street Journal, perquè una persona pugui estar entre l’1% de la població amb més ingressos als Estats Units hauria de tenir, l’any 2011, uns ingressos anuals superiors als 506.000 dòlars.

Algunes cites seves:

“Per què s’inventen els diners en efectiu? S’inventen per pagar als soldats que van a la guerra, que volen cobrar immediatament. Res del “t’ho pagaré”. I menys encara pagar amb la collita de cereals. Calen monedes. Els diners no és l’invent d’un cap botiguer, que vol superar l’intercanvi, sinó d’un cap guerrer, que té la necessitat de pagar, inventar i imposar monedes, que el soldat havia de poder utilitzar en els països que ocupava.”

“El deute dels consumidors és la sang de la nostra economia. “.

“En realitat, el més notori de la frase «un ha de pagar els seus deutes» és que, fins i tot d’acord a la teoria econòmica estàndard, és mentida.”

Per conèixer-lo una mica més, la entrevista que li varen fer al 2018 parlant de Rojava “A Rojava saben que no et pots alliberar del capitalisme si no et lliures abans del patriarcat” i una petita col·lecció dels seus assajos.

Deixa un comentari